+ 61 7 3252 0949

251 Residence 

251 Residence

November 01, 2017 · Awards

01

 

 

About

2008 AIA Queensland Architecture Awards
Sunshine Coast Residential Award

The house has been designed to be a functional family home at the coast rather than a ‘beach house’.  It was important for the design to embody the benefits of the location and the type of lifestyle it affords.  The house design responds to the local environmental conditions and the arrangement of planning and sectional spaces function accordingly.   Aesthetically, the home is modern, with materiality that embraces suburbia and with structural tectonics typical of coastal Noosa architecture. 

The site holds an elevated position with ocean views to the east and hinterland mountain views west.  A final contextual consideration was the existing house – part of which had to remain for budget reasons.  The design response has been to demolish part of the existing single storey residence and add a two storey extension which houses all the new accommodation.  The courtyard plan creates privacy within the suburban context.  Linking the old with the new is achieved via a large masonry blade wall and glass link connecting the house vertically and horizontally. 

Functionally, the brief resolves itself with all the main living and kitchen area lifted to the upper level to command the views east and west.  Privacy is gained using solid balustrades around balconies at each end.  The master bed zone is situated at the lower level alongside the pool court and rear garden.  This room is linked via a semi-enclosed stair and an outdoor breezeway.  The pool court becomes the hub of the plan design visible from most rooms and framed by structure on 3 sides to maintain privacy.  Circulation zones are used for services with laundry and storage areas feeding off the outdoor link.