+ 61 7 3252 0949

70 Residence 

70 Residence

November 01, 2017 · Houses

ABOUT

The house is set on an expansive site with south facing river frontage and a dramatic 30m elevational drop to the tidal zone.  The plan diagram seeks to integrate the river aspect setting with usable north facing outdoor living and safe play areas.

The design resolves itself as a classic courtyard home with a two storey ‘L’ shaped volume and a separated single level guest wing framing the double height court.  The courtyard is penetrated by openings to the north, under and through the high level, fretted screen; and to the east between the buildings to the pool. The change in scale of fenestration, solid building masses and opening voids create the spatial variations evident in classical courtyard design.   This is the nucleus of the family house, spatially and visually connecting the common living and landscape play areas from a single central position.

Orientated to the North East to take full advantage of passive environmental benefits, seasonal sun control is controlled by a fixed louvre screen that creates a visible statement to the street front and defines the court as the entry threshold for the house.