+ 61 7 3252 0949

Fernvale Village Shopping Centre 

Fernvale Village Shopping Centre

November 01, 2017 · Awards

About

2010 AIA Queensland Architecture Awards
Darling Downs Retail Award


Situated on the former timber sawmill site, Fernvale Village is a low scaled shopping centre.  The prominence of the site and large scale of the building were primary factors in how the architecture is made.

The large supermarket box was integrated into the streetscape and generally buried behind the activated pedestrian zones of the masterplan.  This was achieved by creating an architecture whereby the retail shopfront streetscape becomes the verandah edge with the ‘big box’ hidden behind.  Dynamic structural cantilevers, scale variations and translucent materiality combine with colour and signage to break down the building mass into an interesting regional scale. 

The verandah controls pedestrian circulation linking the smaller tenancies with the major stores and providing links to future master planned stages.  In terms of efficient, sustainable, passive design, the verandah is a large, naturally lit ventilated zone that provides shade and weather protection to the shopfronts.

The highway frontage awning is spectacular, lighting the long graphic mural by artist Robert Moore.  The mural depicts the sites’ history as a hub for the local timber industry and animates the supermarket façade to the highway.

The shopping centre takes advantage of panel construction in creating pattern on the large facades.  Panels of concrete and fibre cement are coloured in harmonious variations to create a visual artwork on wall, soffit and ground plane surfaces.