+ 61 7 3252 0949

Griffith University Student Guild Uni Bar and Link Eatery 

Griffith University Student Guild Uni Bar and Link Eatery

November 01, 2017 · Awards

 

 

 

  • This project successfully creates a critical light rail address to the campus via a strategic and imaginative reworking of an existing facility. The architects have exploited an opportunity to create a new activated pedestrian spine which is cooled by breezes captured through the manipulation of the ‘venturi effect’. Shopfronts have been successful integrated into a coherent and rich series of spaces that are suitably informal. The architecture makes a clear and strong welcoming gesture to people arriving from the light rail, inviting use and exploration of a well-considered sequence of human-scaled spaces.

 

 


About

2017 Gold Coast Urban Design Awards, Commendation
2016 AIA Queensland Architecture Awards
State Medal (Beatrice Hutton Award) for Commercial Architecture
Gold Coast Building of the Year


This project involved the re-planning and re-birthing of an ‘ugly duckling’ conglomerate structure that housed the Student Uni Bar, Function Room and some eating areas.

The major architectural manoeuvres involved relocating the Bar to create a new pedestrian entry to the University that links the new light rail station through an alfresco dining area and into the campus. Architecturally the building’s many disparate parts are united in a clean palette of durable materials and rational planning to effectively renew the whole. 

The original building fabric has been carved out to create the Link laneway connection complete with sky blue roof light. This links the food tenancies and Uni Bar between the University entry and the campus.

The Bar is moved from the Campus front door back into a larger area within the complex that has clear access to an outdoor terrace, under an extended sculptural roof as part of the works.

The new Uni Bar is strategically positioned on the Link Laneway pedestrian spine, which is a major campus thoroughfare. The new design incorporates 3 connected bars serving the main bar, outdoor terrace and the refurbished Function Room.

The prominent positioning of the Link Eatery aligning with the skylit covered pedestrian Link laneway ensures the maximum exposure for new tenancies. The robust and textured materiality of stack bonded, patterned brickwork, natural hardwood, white weather boards and black industrial steel creates an unique character for the Link Eatery as a destination on the campus.