+ 61 7 3252 0949

Marcus Beach Residence 

Marcus Beach Residence

November 01, 2017 · Beach Houses, House Renovations

ABOUT

Marcus Beach Residence is a substantial makeover of a 1980’s weatherboard beach holiday home. The existing house required substantial upgrading to better respond to the altered site condition of reduced privacy (increased neighbour development) and the ravages of a seaside climate, that rendered the large eastern deck unusable and much of the interiors past their expiry date.

The refurbishment focused on re-orientating the Kitchen plan and altering existing built fabric to create a functional indoor/outdoor connection that embraced the new eastern deck as the heart of holiday living. The deck is multi-functional in use serving as arrival point, drop-off zone, eating area, entertaining area and reading room. New sliding Doors and Screens are substantial elements dealing with both the Environmental and the Social threshold, connecting and closing down as necessary. The built-in deck lounge has become the natural gathering space of the house, designed to maximise privacy and comfort ensuring year-round useability.

The new East-facing deck façade is both architecturally functional and as the frontage, becomes the new Streetscape. This screening element resolves the many issues of climate (wind, sun, rain], privacy, views/surveillance whilst providing the daily shadows that activate the spatial dynamics of adjoining rooms. From within, the screen is an important filter to the street traffic and a framing armature to the horizon view of sea and sky.

Hard wearing, serviceable materials are a feature of the Extension and Interiors. Rough bagged masonry block walls contrast with rough sawn cedar lightweight weatherboard cladding. The new roof is an integral insulated panel with bonded corrugated sheeting alleviating the need for finishing trades. The delicate Steel structure is expressed as a feature of the new Eastern deck that buffers the coastal weather. The new internal fitout continues a beach holiday theme of horizontal banded tiling (beach towels) and natural timber veneer cabinetry in tones reflecting the natural landscape of the Sunshine Coast.