+ 61 7 3252 0949

Ridgeway at Sunrise 

Ridgeway at Sunrise

November 01, 2017 · Awards

About

2015 AIA Queensland Architecture Awards
Sunshine Coast Regional Commendation


Ridgeway at Sunrise is a major overhaul of a very basic beach house to create the ultimate Surfers’ Retirement Shack. The owners are avid surfers and the house had to respond to a lifestyle based around the ocean, healthy living, visiting family and friends, and entertaining with gusto! 

Inventive planning decisions have driven a dynamic spatial enhancement of the site creating an informal indoor/outdoor living arrangement for the clients and their numerous guests. 

Budgetary constraints necessitated the retention of much of the existing ‘L’ shaped house. New programme of Garage, Master Suite and outdoor entertainment were keyed into the existing siting with full respect paid to the North Eastern street front. 

The new street facade is architecturally treated with a functional 2-part screen of timber and aluminium. This element resolves the many issues of climate (wind, sun, rain], privacy, security, surveillance and activated spatial dynamics. An important filter to the pedestrian and vehicular street traffic, the screen alleviates the need for a fence and generously activates the streetscape and landscape.